21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024, Pazar
Kızılay Web Banner 728X090

Türk Lirası’nda dijital dönüşüm

Sektöründe ilk dijital bankalardan biri olan FUPS, elektronik para ve ödeme hizmetleri girişimi olan finansal teknoloji şirketi tarafından kuruldu.

Fintech platformlarından biri olan FUPS, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) elektronik para kuruluşu lisansı almıştı. Elektronik ödeme lisanslarını veren TCMB mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte ‘Dijital Türk Lirası’ çalışmaları yapıyor. Eylül 2021’de ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ‘Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’ kuran TCMB, prototip ‘Dijital Türk Lirası Ağı’ kurdu.

 

KAPALI DEVRE TESTLERE GEÇİLDİ

 

Banka, bu ağda teknoloji paydaşlarıyla dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirdi. Dijital Türk Lirası’nın (DTL) mimarisine ve kullanım senaryolarına dair ihtiyaçlar belirlendi. Buna göre sistemler kuruldu ve simülasyonlarla testlere geçildi. Aralık 2022’de duyurulan birinci faz çalışmalarına göre, DTL ile ilk ödeme başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu denemelerde DTL ve FAST sistemlerinin entegrasyonuna yönelik alternatif kurgular değerlendirildi.

 

DİJİTAL CÜZDAN TESTLERİ BAŞARILI

 

Pilot test kullanıcılarının, dijital cüzdan aracılığıyla farklı seviyelerde kimlik doğrulaması yapabilmesi, belgelerini saklaması ve finansal işlemlerinde kullanması da sağlandı. Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nun 2023’te seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımıyla genişletilmesine yönelik çalışmalara başlandı. Bu çeyrekte de devam eden kapalı devre pilot uygulama testlerinin ardından yeni aşamaya geçilecek. TCMB’nin, Dijital Türk Lirası’nın tedavülüne yönelik aldığı nihai bir karar olmasa da bu çalışmalar geleceğe hazırlık olarak değerlendiriliyor.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles