21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024, Pazar
Kızılay Web Banner 728X090

Hazine, 2023 Yılı Gelişmeleri ve 2024 Yılı Öngörüleri raporu yayımladı

“Hazine Finansman Programı: 2023 Yılı Gelişmeleri ve 2024 Yılı Öngörüleri” raporu yayımlandı.

Hazine’den yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında, 1 trilyon 166,3 milyar TL anapara ve 1 trilyon 46,9 milyar TL faiz olmak üzere toplam 2 trilyon 213,2 milyar TL tutarında borç servisi gerçekleştirilmesi, borç servisinin 1 trilyon 565,2 milyar TL’sinin iç borç; 648 milyar TL’sinin ise dış borç servisi olarak yapılması planlandı.

 

İç borç servisinin 1 trilyon 262,2 milyar TL’lik kısmının piyasaya yapılacak ödemelerden, 303 milyar TL’lik kısmının ise kamu kurumlarına rekabetçi olmayan teklif yoluyla gerçekleştirilen satışların ödemelerinden oluşması öngörüldü.

 

Nakit bazlı faiz dışı denge, özelleştirme gelirleri, 2/B satış gelirleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan aktarılacak kaynaklar ile devirli ve garantili borç geri dönüşleri ve kasa/banka kullanımı sonucu elde edilecek borçlanma dışı kaynakların toplamının -281 milyar TL olması bekleniyor.

 

2024 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ve kira sertifikası ihraçları yoluyla 10 milyar ABD doları tutarı karşılığında finansman sağlanması öngörüldü.

Bu öngörüler doğrultusunda, 2024 yılında 2 trilyon 136,4 milyar TL tutarında iç borçlanma yapılması planlandı.

 

Hazine, 2024 yılında uygulamasına devam edilecek borçlanma stratejilerinin ana unsurlarını da şu şekilde belirledi:

– Borçlanmanın ağırlıklı olarak TL cinsinden yapılması

– Piyasa çeşitliliğinin sağlanması amacıyla uluslararası piyasalarda ABD dolarının yanında imkân olması durumunda diğer döviz cinslerinden de ihraç yapılması

– Faiz giderlerinin optimal şekilde yönetilmesini teminen uygun enstrüman ve vade bileşimi dikkate alınarak, gelecek 12 ayda faizi yenilenecek senetler ile vadesine 12 aydan az kalmış senetlerin payının belirli bir seviyede tutulması

– Nakit ve borç yönetiminde oluşabilecek likidite riskinin azaltılması amacıyla güçlü nakit rezervi tutulması.

 

2024 yılında iç borçlanma işlemleri aşağıda yer alan ihraç planı çerçevesinde gerçekleştirilecek.

– TL cinsinden sabit kuponlu gösterge tahvillerin ihracına piyasa koşulları çerçevesinde düzenli olarak devam edilmesi planlanmaktadır.

– TL cinsinden kuponlu/kuponsuz bonolar ve tahviller, farklı vadeli değişken kuponlu tahviller, enflasyona endeksli tahviller, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları itfa takvimine ve piyasa koşullarına bağlı olarak ihraç edilebilecektir.

– TL cinsi kira sertifikalarının ihraçlarına 2024 yılında da devam edilmesi planlanmaktadır. Piyasa katılımcılarının ilave talepleri ayrıca değerlendirilebilecektir.

– Aylık olarak nakit girişleri ile çıkışları arasında gözlenebilecek geçici uyumsuzluğun giderilmesi amacıyla kısa vadeli Hazine bonoları ve “Para Piyasası Nakit İşlemleri Aracılığı ile Sağlanacak Finansman Hakkında Yönetmelik”te yer alan finansman araçları kullanılabilecektir.

– Borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amaçlarıyla piyasa koşulları çerçevesinde değişim ve geri alım ihaleleri yapılabilecektir.

– İhalelere ilişkin detaylar ihale gününden en az bir iş günü önce kamuoyuna duyurulacaktır.

 

2024 yılında dış borçlanma işlemleri aşağıda yer alan ihraç planı çerçevesinde gerçekleştirilecek.

– Uluslararası sermaye piyasalarından finansman sağlanması amacıyla çeşitli vadelerde konvansiyonel tahviller, kira sertifikaları, yeşil tahviller, sosyal tahviller ve/veya sürdürülebilir tahviller piyasa koşullarına bağlı olarak ihraç edilebilecektir.

– Piyasa çeşitliliğinin sağlanabilmesini teminen, uluslararası piyasalarda ABD dolarının yanında imkân olması durumunda diğer döviz cinslerinden ihraçlar da yapılabilecektir.

– Yatırımcı ilişkilerinin geliştirilmesi ile uluslararası sermaye piyasalarında ülkemize yönelik yatırımcı algısının güçlendirilmesi amacıyla, uluslararası yatırım bankaları, kredi derecelendirme kuruluşları ve uluslararası yatırımcılar ile gerçekleştirilen görüşmelere devam edilecektir.

Kaynak: Foreks.com

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles