5.7 C
İstanbul
23 Aralık 2024, Pazartesi
Kızılay Web Banner 728X090

Bilimin Öncülüğünde Depreme Dayanıklı Kent Paneli yapıldı

Panelde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın açılış konuşmalarını yaptı. Prof. Dr. H. Tarık Şengül-Moderatör, Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Bahar Yetiş, Prof. Dr. Barış Binici, Prof. Dr. Ebru Voyvoda, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Murat Şeker, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Süleyman Pampal panelde sunum yapan isimler arasında. Açılışta konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin bir an bile akıllardan çıkarılmaması gerektiğini, bu yüzden depreme dirençli kentler oluşturmak gerektiğini dile getirdi. Başkan Zeydan Karalar, “Deprem olduktan çok kısa süre sonra bütün gücümüzle enkaz başında ve halkımızın yanındaydık. Önümüzdeki süreçte olabilecek depremlerin yarattığı yıkıma karşı mücadeleyi şimdiden başlattık. İstanbul’un da bu konudaki bilgi birikiminden yararlanarak, bilimin öncülüğünde, bilim insanlarımızla birlikte depreme dirençli kentler oluşturmak için harekete geçtik. Adana’da şu ana kadar yapılan incelemelerde 950 kadar ağır hasarlı, 2000’e yakın da orta hasarlı bina tespit edildi. Orta hasarlı binaların nasıl güçlendirileceğine dair yol haritası çıkarılacak. Bugün bize destek veren başta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve bilim insanlarımız olmak üzere, bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Allah bir daha böyle bir acı göstermesin. Halkımızın bundan sonra acı çekmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.  Aynı zamanda Başkan Zeydan Karalar, depremde Adana’nın lojistik kent haline geldiğini ve havalimanına 500 civarında uçak indiğini belirterek, Adana Havalimanı’nın kapatılmaması gerektiğini tekrar dile getirdi.

Ekrem İmamoğlu konuşmasında “13 milyon insanın bulunduğu bir coğrafyada büyük acılar yaşadık ve yaşıyoruz. 40 gündür ayaktayız. Bir dahaki depremin bu denli yıkım ve acı yaşatmaması için sorunun temelini tespit edip, sağlam bir yolculuğa başlamalıyız. Zeydan Başkan hem Adana’nın yaralarını sarmak hem de çevre illere yardım etmek için çalışıyor. Biz de vazifemiz ve sorumluluğumuz olduğu için bölgedeydik. Bütün kurumlarımızla destek verdik. Yaraları sarıp, acıları paylaşacağız. Mağduriyete izin vermeyeceğiz. Ama Zeydan Başkanın ve benim sorumluluklarımız burada bitmiyor. Depremle ilgili vatandaşlarımızın kaygılarına gerçekçi şekilde yanıt vermek ve seferberlik başlatmak zorundayız. Kimsenin, toplumun içinde bulunduğu durumdan yararlanmasına için vermeyeceğiz. Türkiye’de 6 ve 7 şiddetinde depremler olacak ve bunu engellemek mümkün değil ama dayanıklı kentler oluşturmak mümkün. 99 depreminden gerekli dersleri çıkarıp, yapmamız gerekenleri hayata geçirseydik, bugün bu kadar yıkıma uğramayacak, bu denli acı yaşamayacaktık. Bundan sonrası için gerekeni yapacağımıza söz veriyorum. Yarınlarda çocuklarımızın ve gençlerimizin yıkım yaşamaması için harekete geçmeliyiz. Elbette bu sadece iki belediye başkanının mücadelesiyle olmaz. Ülkenin bütün kurum ve kuruluşları, sivil toplumu ve vatandaşları da sürece dahil ederek çalışmalıyız. Depremler ve afetler bizlere diz çöktüremeyecek. Sorunları mevcut akıl çözemez ama biz çözeriz. Zeydan Başkanımızla, sorunlarla yüzleşip, bilimin ışığında çözülmesi için buradayız. Gerekirse binaları güçlendireceğiz, gerekirse yıkıp yeniden yapacağız” sözlerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından panel başladı. Bilim insanları Adana’nın ve Türkiye’nin genel deprem haritasını paylaştı, olası depremlerle ilgili bilgilendirme yaptı, binaların güçlendirilmesi konusunda yapılabilecek çalışmalar hakkında verileri paneldekilerle paylaştı.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles