ABD Ticaret Bakanlığı, 2025’in ocak-mart dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı.
Buna göre, ABD’de GSYH yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 0,3 azaldı. Bu dönemde ABD ekonomisinin yüzde 0,2 büyümesi öngörülüyordu. Ülke ekonomisi, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana ilk kez küçülme kaydetti.
ABD’de ekonomi, 2024’ün son çeyreğinde yüzde 2,4, geçen yıl genelinde ise yüzde 2,8’lik büyüme performansı göstermişti. Ekonominin yılın ilk çeyreğinde küçülmesinde, ithalatın artması ve kamu harcamalarının azalması etkili oldu.
Bu yılın ilk çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 3,6 artış gösterdi. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,4 artmıştı.
Gıda ve enerji fiyatlarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde yüzde 3,5 yükseldi.
Piyasa beklentileri, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin yüzde 3,1 artması yönündeydi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi bir önceki çeyrekte yüzde 2,6 artmıştı.
ABD’de özel sektör istihdamı nisanda beklentilerin altında arttı
ABD’de özel sektör istihdamı, nisanda 62 bin kişiyle piyasa beklentilerinin altında artış kaydetti.
ADP Araştırma Enstitüsünün, Stanford Digital Economy Lab işbirliğiyle hazırladığı nisan ayına ilişkin ulusal istihdam raporu yayımlandı.
Buna göre, ABD’de özel sektör istihdamı nisanda 62 bin kişi ile geçen yıl temmuz ayından beri en düşük seviyede arttı. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen özel sektör istihdamının, bu dönemde 114 bin kişi artması öngörülüyordu.
Özel sektör istihdamındaki artışa ilişkin mart verisi de 155 binden 147 bine revize edildi. Nisan ayında istihdam hizmet sektöründe 34 bin kişi, üretim sektöründe 26 bin kişi arttı.
ABD’de 25 milyondan fazla çalışanın bordro bilgileri kullanılarak hesaplanan ADP özel istihdam verisine göre, nisanda yıllık ücret yüzde 4,5 yükseldi. Martta yıllık ücret artışı yüzde 4,6 olarak kaydedilmişti.
ADP Araştırma Enstitüsü Başekonomisti Nela Richardson, verilere ilişkin değerlendirmesinde, işverenlerin çoğunlukla olumlu ekonomik verilerle, politika ve tüketici belirsizliğini bağdaştırmaya çalıştığını belirterek, “Böyle bir ortamda işe alım kararları vermek zor olabilir.” ifadesini kullandı.