Avrupa Birliği Donald Trump’la başa çıkmak için iki aşamalı bir ticaret stratejisi geliştiriyor. Financial Times’ın haberine göre ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçiler zafer ilan ederse Brüksel Trump’a hızlı bir anlaşma teklif edecek. Eğer Trump anlaşma yerince tarifeleri tercih ederse AB yönetimi de misilleme yapmayı planlıyor.
AB yetkilileri Trump’un %10’luk tarife vaatlerine karşılık ‘havuç-sopa’ yaklaşımının kıtanın ihracatında yıllık yaklaşık 150 milyar euroluk zararı azaltabileceğini tahmin ediyor ve AB’nin verebileceği en iyi yanıt olduğunu söylüyor.
Müzakereciler, Trump kasım ayında seçimleri kazanırsa, AB’nin hangi ABD ürünlerini daha büyük miktarlarda satın alabileceğini tartışmak için göreve başlamadan önce Trump ekibine yakınlaşmayı planlıyorlar.
Ticaretin iyileştirilmesi konusundaki görüşmeler başarısız olursa ve Trump daha yüksek tarifeler uygularsa, Avrupa Komisyonu’nun ticaret departmanı, yüzde 50 veya daha fazla vergiyle ulaşabilecek ithalat listeleri hazırlıyor.
FT haberinde üst düzey bir AB yetkilisi, “ABD için bir sorun değil bir ortak olduğumuzu göstermeliyiz. Anlaşma yollarını arayacağız. Ancak belli bir raddeye gelinirse kendimizi savunmaya hazırız. Korkuyla yönlendirilmeyeceğiz” dedi.
Trump’ın 2017 ve 2021 yılları arasındaki ilk dönemi AB için sancılı geçmişti. Zira AB’nin en önemli ticari ortağının ABD olduğu biliniyor.
Trump’ın 2018’de ulusal güvenlik gerekçesiyle AB’den ve başka ülkelerden yapılan çelik ve alüminyum ithalatına 6,4 milyar euroluk tarifeler getirmesinin ardından AB 2,8 milyar euro değerindeki tarifeleri yeniden dengeleyerek karşılık vermişti.
Brüksel, tarifeleri tasarlarken, burbon viski, Harley-Davidson motosikletleri ve sürat tekneleri üzerinde uygulanan vergilerle Trump’ın çekirdek seçmenlerini hedef almayı tercih etti. Bu tarifeler, Biden yönetimi ile metal tarifelerini duraklatmak için yapılan geçici bir anlaşmanın parçası olarak mart ayına kadar askıya alındı.
AB Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, konuyla ilgili verdiği demeçte, iki tarafın da geçmişteki “çatışmanın” tekrarlanmasını önleyebileceğinden umutlu olduğunu söyledi.
Dombrovskis yine de “Çıkarlarımızı tarifelerle savunduk ve gerekirse çıkarlarımızı tekrar savunmaya hazırız” sözlerini açıklamasında ekledi.
Letonyalı AB Komiseri, “işbirlikçi bir yaklaşım” çağrısında bulundu ve Brüksel’in mallardaki 156 milyar euroluk ticaret açığını azaltmak için “hedefli anlaşmalara” açık olduğunu da söyledi.
ABD’nin yıllık ticaret açığı, Trump’ın seçimi kazandığı 2016’da 114 milyar eurodan 2020’de 152 milyar Euro’ya genişledi.
Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana AB, Moskova’dan gelen tedariklerin yerini almak için büyük miktarlarda sıvılaştırılmış doğal gaz ithal ediyor. ABD’nin ticaret açığı, Joe Biden yönetiminde sabit kaldı ve 2023’te 156 milyar euroya ulaştı.
Ancak AB yetkilileri, ABD ihracatının AB’den daha az değerli olma eğilimi gösterdiğini ve dolaysıyla açığı önemli ölçüde düşürmenin zor olduğu konusunda uyarıyorlar. ABD’nin ihracatında emtialar baskın rol oynarken, AB’nin önde gelen ihracatı ilaçlar, arabalar ve şampanya gibi pahalı yiyecek ve içecekler olduğu görülüyor.
AB ekonomisi de ABD’nin yarısından daha az bir oranda büyüyor ve bu da talebi azaltıyor.
Goldman Sachs’ın Baş Ekonomisti Jan Hatzius, geçtiğimiz günlerde bir tarife savaşının AB’ye ABD’den daha fazla zarar vereceğini tahmin etti. Olası bir ticaret savaşı AB’nin GSYİH’sının yüzde 1’ine mal olurken, ABD’ninse yüzde 0,5’ine mal olacak. Bununla birlikte, AB’deki yüzde 0,1’e kıyasla ABD’deki enflasyon oranı yüzde 1,1 oranında etkilenecek.
Brüksel yönetimi seçmenler hayat pahalılığı konusunda endişeliyken Trump’ın enflasyonu körüklemek istemeyeceğini umuyor. Ancak FT haberine göre AB üst düzey yetkilisi konuyla ilgili açıklamasında, “Bu sefer ne olursa olsun, daha hazırlıklıyız” ifadelerine yer verdi.