22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe
Kızılay Web Banner 728X090

Elektrikli araçlara olan talep artacak

Akaryakıta gelen fahiş zamlarla birlikte elektrikli araçlara olan talebin artması bekleniyor. Yılın ilk yarısında 2022’nin aynı dönemine göre elektrikli otomobil satışları yüzde 465,3 artış kaydetti. Peki Borsa İstanbul’da elektrikli araç şarj istasyonlarına yatırım yapan şirketler hangileri?

 

Akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) yapılan zam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi. Otogazda ise 5,77 lira ÖTV alınacak.

 

Benzin ve Motorine Zam
ÖTV kararlarının ardından benzin ve motorin grubuna 6 TL zam geldi. İstanbul’da benzinin litresi 28 TL’den 34 TL’ye, motorinin litresi ise 26 TL’den 32 TL’ye yükseldi. Bununla birlikte otogaz grubunda da 2,80 TL ÖTV artışı yapıldı.

 

Elektrikli Araçlara Talep Artabilir
Akaryakıta gelen zamlarla birlikte elektrikli araçlara olan talebin artması bekleniyor. Peki, Borsa İstanbul’da elektrikli araç şarj istasyonlarına hangi şirketler yatırım yapıyor?

 

E-Şarj Alanına Yatırım Yapan Şirketler

Enerjisa Enerji (ENJSA)
Eşarj markasıyla 263 halka açık noktada, 170’i hızlı şarj soketi olmak üzere 494 şarj soketi ile Türkiye’nin ilk ve en hızlı elektrikli araç istasyon ağı konumunda yer alıyor. Şirket, yeni belirlediği hedef doğrultusunda 53 ilde 495 yüksek hızlı şarj istasyonu kuracak ve 300 milyon TL yatırım hedefliyor.

 

Astor Enerji (ASTOR)
Elektrikli araç şarj istasyonları yatırımında ulusal bir marka olmayı hedefliyor. Şirket ilk etapta 200 kilometrelik bir zincirle İstanbul’dan yola çıkan bir kullanıcının Astor Şarj markasıyla, Türkiye’nin doğu, batı, güney ve kuzeyine de ulaşabileceği bir ağ kurmayı planlıyor. Mevcutta 46 adet şarj istasyonu bulunan şirketin bu alana 2026 yılına kadar 10 milyon dolarlık bir yatırım planı bulunuyor.

 

Zorlu Enerji (ZOREN)
ZES markasıyla Türkiye’nin 81 ilinde elektrikli araç şarj istasyonu hizmeti veriyor. Yatırımlarına hızla devam eden Zorlu Holding; Karadağ, İsrail, İtalya, Hırvatistan’da şirket kurdu. Çünkü sadece yurt içinde değil yurt dışında da faaliyet göstermeyi hedefliyor. Zorlu Enerji’nin aktif olarak 2.739 elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor.

 

Koç Holding (KCHOL)
Bünyesinde yer alan WAT Mobilite elektrikli araç şarj ağı işletmeciliği alanında faaliyet gösteriyor. Şirket, şarj cihazlarını 2023 yılında Türkiye’nin birçok noktasına yerleştirmeyi planlıyor.

 

Aksa Enerji (AKSEN)
Aksa Şarj ile elektrikli araç şarj istasyonlarına yatırım yapmaya devam ediyor. Mevcut durumda 16 istasyonla hizmet veren şirket Türkiye’nin birçok noktasında elektrikli araç şarj istasyonu kurmayı planlıyor.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles