22.5 C
İstanbul
19 Eylül 2024, Perşembe
Kızılay Web Banner 728X090

Dünya gündemi : Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Financial Tımes seçimin favorisini açıklarken, Al-Jazeera da “Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı beş yolla yenmeye çalışacak” diyerek bir analiz yayımladı.

Türkiye’de pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri dünyanın da gündeminde. Bir çok ülke seçimleri yakından takip ederken, dünyanın sayılı yayın organları da Türkiye’deki gelişmeleri oyucularına manşetlerden iletiyor, seçimin sonucuna dair tahminlerde bulunuyor.

BEŞ YOLLA YENMEYE ÇALIŞACAK ANALİZİ

Katar merkezli Al-Jazeera, seçimlere yönelik bir analiz yayınladı. “Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı beş yolla yenmeye çalışacak” başlığı kullanılan haberde, “Muhalefetin adayı 28 Mayıs’taki ikini tur seçiminde tonunu sertleştirdi. Kılıçdaroğlu, çok daha sert bir tutum sergiliyor fakat bu yeterli olacak mı? Eski bürokratın rakibini koltuğundan etmek için 5 seçim stratejisi” denildi.

İşte Al-Jazeera’nın Kılıçdaroğlu için sunduğu 5 yol:

1- MÜLTECİ KARŞITI DURUŞU SERTLEŞTİRMEK

Haberde, “Kılıçdaroğlu’nun kampanyası her zaman Suriyeli mültecileri ülkelerine göndermek üzerineydi fakat 15 Mayıs’tan sonra milliyetçileri çekmek için tonunu sertleştirdi” denildi.

2- İMAJINI DEĞİŞTİRDİ

Kılıçdaroğlu’nun daha sakin bir tutum sergileyerek Erdoğan’ın karşısına çıktığını fakat ikinci tur ile “dede” imajından sıyrılıp daha sert bir duruş sergilediği kaydedildi. Haberde, “Kılıçdaroğlu özellikle Suriyeli mülteciler konusu olmak üzere daha sert bir lider olarak kendini konumlandırdı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı teröristlerle görüşmekle suçladı” hatırlatmasını yaptı.

3- İMAMOĞLU’NU KAMPANYASINDA KULLANDI

Al-Jazeera, Kılıçdaroğlu’nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur kampanyasını yürüttüğünü aktardı. “Birçokları İmamoğlu’nu Erdoğan’ın karşısında aday görmek istiyordu” yorumunu yaptı.

4- OYLARA SAHİP ÇIKACAK

Haberde, “İlk turun ardından Türkiye’deki muhalefet partileri binlerce usulsüzlük için şikâyette bulundu” hatırlatması yapılırken, ikinci tur için CHP’nin her oyun peşine düşeceğini duyurduğu da belirtildi.

5- SEÇMEN TABANINI CANLANDIRACAK

15 Mayıs’tan sonra Kılıçdaroğlu’nun seçmenlerini canlandırmak için açıklamalarda bulunduğuna vurgu yapılırken, “Kılıçdaroğlu, farklı grupları bir araya getirdi. Milliyetçi, liberal, muhafazakâr ve laikler bir araya geldi” denildi. Haberde, “İlk turdan sonra Kılıçdaroğlu seçmenden umutsuzluğa kapılmamasını istedi.” denildi.

FİNANCİAL TİMES SEÇİMİN FAVORİSİNİ AÇIKLADI

Yabancı basın Türkiye’deki seçimlere çok yakından takip ederken, İngiliz Financial Times seçimin favorisini açıkladı. ‘Türkiye sandığa geri dönüyor’ başlığı ile okurlarının karşısına çıkan İngiliz Financial Times ‘Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin favorisi Recep Tayyip Erdoğan’ dedi.

Bloomberg ilk tur sonuçları ile Türk seçmenin kamuoyu yoklamalarının yanlış olduğunu kanıtladığının altını çizdi.

‘Türkiye bir yol ayrımında’ başlığı ile okurlarının karşısına çıkan The Hindu ‘Cumhurbaşkanlığı ikinci turda gözler, görevdeki Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşı karşıya geleceği 28 Mayıs’ta’ dedi.

AFP Kemal ‘Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs’taki performansını gelecek pazar günü kesin bir zafere dönüştürmek istiyorsa, küçük bir mucize daha gerçekleştirmesi gerekebilir’ yorumunda bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun 2,5 milyon oy geride kaldığına dikkat çeken BBC, ikinci turun favorisinin Erdoğan olduğunu yazdı.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung, Türkiye’de iki sosyal yapı olduğunu yazdı ve şu değerlendirmede bulundu; ‘Cumhurbaşkanlığı için bir hafta sonra yapılacak ikinci tur seçim, iki sosyal yapı arasında seçim yapmakla ilgili. Bazıları şeriattan korkuyor, bazıları ise tanrısız bir toplumdan.’

İlk turdaki katılım oranına dikkat çeken Berliner Zeitung Türkiye için ‘seçmenler açısından, inanılmaz derecede iyi işleyen bir demokrasidir’ değerlendirmesinde bulundu. iNews haberinde New York’taki St Lawrence Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Howard Eissenstat’ın yorumuna yer verdi. Eissenstat, Erdoğan’ın seçilmesinin küresel etkilerinin Rusya ile devam eden yakın ilişkiyi ve Putin ile ticari bağları sürdürmeyi ve yaptırımları bozma politikalarını desteklemeyi içereceğini söyledi.

Capital Economics’ten Liam Page, ‘Muhalefetin zafer kazanması ve ortodoks politika oluşturmaya dönüş umutları uçup gitti’ diye yazdı.

Almanya’da seçime katılımın yüksek olduğunu yazan Focus ‘Rotherbaum semtinde seçmenler, sandık başına gitmek için konsolosluk önünde kuyruk oluşturdu. Kuyruk yaklaşık 400 metre uzunluğunda’ dedi. Bu duruma dikkat çeken bir başka Alman gazete Süddeutsche Zeitung ‘büyük katılım’ başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles