7.9 C
İstanbul
3 Ocak 2025, Cuma
Kızılay Web Banner 728X090

Dijital cüzdanlar son dönemin en önemli yeniliklerinden birine dönüştü

Bankacılık hizmetlerine erişmekte zorlanan kitleler için kapsayıcı finansal hizmetler sunmak amacıyla yola çıkan finansal teknoloji şirketleri sayesinde, dijital cüzdanlar son dönemin en önemli yeniliklerinden birine dönüştü. Küresel veriler, 2022’de her 2 online işlemden birinde dijital cüzdanların kullanıldığını gösterdi.

Küresel ödeme alışkanlıklarında finansal teknolojilerin gelişimine bağlı olarak yaşanan değişim 2022’de de sürdü. Finansal teknoloji sektörünün dünyanın dört bir yanında oluşturduğu konseptlerden biri olan dijital cüzdanlar, bu dönüşümün lokomotiflerinden oldu. Güncel araştırmalar küresel dijital cüzdan pazarının 2028’e kadar 30 milyar dolarlık büyüklüğü aşacağını gösterirken, Küresel Ödemeler Raporu’nun 2023 edisyonunda dijital cüzdanların online ödemelerden aldığı payın yüzde 49’a ulaştığı görüldü.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Vepara İş Geliştirme ve Proje Yöneticisi Buse Dökmen, “Dijital cüzdanlar dünyanın dört bir yanında hızla benimseniyor. Bankacılık hizmetlerini daha erişilebilir bir deneyimle sunan bu çözümlere ilişkin güvenlik endişeleri de regülasyonların gelişmesiyle geride kalıyor” dedi.

HEM ONLİNE HEM DE YÜZ YÜZE ÖDEMELERDE BAŞI ÇEKİYOR

1968’den bu yana finansal teknolojiler geliştiren FIS tarafından yayımlanan Küresel Ödemeler Raporu’nda dijital cüzdanların hem e-ticaret harcamalarında, hem de küresel POS harcamalarında kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart ve nakit seçeneklerini geride bıraktığı tespit edildi. Öte yandan dijital cüzdanların 2026’da yüz yüze ödemelerin yüzde 43’ünde, online ödemelerin ise yüzde 54’ünde kullanılacağı öngörüldü.

Tüketicilerin telefonları yanlarındayken fiziksel bir cüzdana ihtiyaç duymadığı bir çağın çoktan başladığının altını çizen Buse Dökmen, “Küresel verilerde her 2 online işlemden birinin, her 10 yüz yüze işlemden ise üçünün dijital cüzdanlarla yapıldığını görüyoruz. Uçtan uca şifreli olan ve güvenli altyapılarla korunan dijital cüzdanlar, iki faktörlü doğrulama gibi teknolojilerle daha da güvenli hale geliyor” ifadelerini kullandı.

DİJİTAL CÜZDAN DEVLERİ: ÇİN, HİNDİSTAN VE BREZİLYA

Insider Intelligence verileri, dijital cüzdan kullanımında lider olan ülkeler arasında Çin, Hindistan, Brezilya, İspanya ve Birleşik Krallık’ın ilk beşi oluşturduğunu ortaya koydu. Çin’de neredeyse her 2 yetişkinden birinin günlük olarak dijital cüzdan kullandığını belirten Buse Dökmen, “Dünyanın en büyük nüfuslu ülkeleri tarafından da benimsenen dijital cüzdan için hizmet sağlayan şirketlerin belirli düzenlemelere uyması gerekiyor. Örneğin ülkemizde dijital cüzdan hizmeti sunabilmek için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan elektronik para ve ödeme hizmetleri lisansı almak gerekiyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun da denetiminden geçen dijital cüzdan hizmetlerinde tüm işlemler uygunsuz kullanımlara karşı 7/24 düzenli takip ediliyor. Kişisel güvenlik önlemlerini alan, güçlü şifreler belirleyen tüm kullanıcılar, en az banka uygulamaları kadar güvenli olan dijital cüzdanları da gönül rahatlığıyla kullanabilir” diye konuştu.

“ÇOK YAKINDA DİJİTAL CÜZDAN ÇÖZÜMÜMÜZÜ DEVREYE ALIYORUZ”

Tüm alternatif ödeme yöntemlerini tek bir çatı altında birleştiren ve son kullanıcılarla üye iş yerleri için güvenilir, hızlı ve kullanımı kolay ödeme çözümleri sunan, TCMB lisanslı bir elektronik para ve ödeme kuruluşu olduklarını hatırlatan Dökmen, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Çok yakında iOS ve Android uygulama mağazalarında kullanıma açacağımız Vepara Cüzdan çözümümüzle 7/24 masrafsız para transferi, QR kodla ödeme ve daha birçok hizmeti tüm bireysel ve kurumsal kullanıcılar için sunmaya başlayacağız. Ayrıca Vepara dijital cüzdan sahipleri, anlaşmalı üye işyerlerinde ek avantajlardan da yararlanarak dijital cüzdan kullanmanın ayrıcalığını hissedecek. Ön ödemeli kart hizmetiyle de bu deneyimi birkaç adım ileri taşıyacağız. Kullanıcılar, güvenle kullanabilecekleri dijital cüzdan çözümüne kısa süre içinde ücretsiz erişebilecek

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,913TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles